Aanhanger rijbewijs
EPIC rijschool waar je nu ook je BE rijbewijs behaalt in Uden, Volkel, Zeeland en omgeving - professioneel, persoonlijk en betaalbaar!
Wanneer heb je een aanhangerrijbewijs nodig?
Als je van plan bent met een aanhanger te gaan rijden, dan is een aanhangerrijbewijs halen nog niet per se nodig. In de volgende heb je nog géén aanhangerrijbewijs nodig:
- De maximaal toegestane massa van de aanhanger is minder dan 750 kilogram. Deze aanhanger heeft een witte kentekenplaat dat overeenkomt met het kenteken van de auto. Zo'n aanhanger mag je altijd trekken.
- Een aanhanger met een gele kentekenplaat mag je trekken als de maximum toegestane massa van het trekkende voertuig samen met de maximum toegestane massa van de aanhanger minder is dan 3.500 kilo. Het maakt in dit geval dus niet uit of de combinatie ook daadwerkelijk zoveel weegt. Het gaat erom wat de combinatie mag wegen.
Als je een aanhangerrijbewijs (BE-rijbewijs) haalt, mag je een combinatie tot maximaal 7.000 kilo trekken.
Hoe haal je het aanhangerrijbewijs?
Epic rijschool verzorgt scherp geprijsde duo-opleidingen, maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een 1 op 1 BE-opleiding. Een duo-opleiding bestaat uit een 6 uur rijles (3 uur actief en 3 uur passief) met aansluitend een praktijkexamen. Een solo opleiding bestaat uit 4 uur rijles met aansluitend het praktijkexamen. In overleg zijn meerdere opties mogelijk zoals de uren verdelen over 2 dagen met aansluitend het praktijkexamen. Kies je voor een dagcursus, dan is het een vereiste dat je al enige affiniteit hebt met het rijden met een aanhangwagen. Dit houdt in dat je minimaal op een redelijke manier recht- en in een bocht achteruit kunt rijden. Is dit echter totaal nieuw voor je, dan adviseer ik een op maat gemaakte opleiding. Neem gerust contact op voor overleg.
Theorie voor de aanhanger
Het theoriegedeelte bestaat uit de administratieve controle van de voertuigbescheiden en de controle van de voertuigcombinatie. Deze controle heeft betrekking op de volgende onderwerpen:
- Kenteken van de auto en de aanhangwagen
- Datum APK-keuring
- Afmetingen volgens het kentekenbewijs
- Gewicht en laadvermogen trekkend voertuig
- Gewicht en laadvermogen aanhangwagen
- Controle buiten het voertuig. Deze heeft met name betrekking op die van de aanhangwagen. Denk aan veiligheidsaspecten van de aanhangwagen en de eventuele lading Voor het aanhangerrijbewijs hoef je geen theorie-examen te doen net als met het autorijbewijs, maar stelt de examinator tijdens het examen een aantal vragen.
Prijzen
Aanhanger solo (4 uur)€545,-
Aanhanger duo (6 uur)€485,-
CBR praktijkexamen BE€285,-
Aanhanger losse rijles (60 min)€70,-
Gezondheidsverklaring (verplicht) Zelf indienen€41,-